Válogatott verseim új kiadása | Kattints ide!

8360 – képes, alternatív városlexikon

2022. október 26. 20:32
6e/94/95799612a1a660bc06514a9a8d9e.jpg

Hadd mutassak be egy dolgot, amit néhány barátommal csinálok, és amire igen büszke vagyok.

Pár hónapja összeálltunk néhányan Keszthelyen, és egy honlapot indítottunk 8360.hu címmel. Ide kifejezetten olyan tartalmak kerülnek fel, amelyek a várost a helyi lakosok szemszögéből, azaz nem kifejezetten a turisták nézőpontjából mutatják be. (Bár én mint turista egy idegen városban pont az olyan dolgokat keresem, ami a helyieknek érdekes.) Vannak itt mindannyiunk által szeretett fák, kocsmák, intézmények, lakóépületek, szobrok, és tényleg: a legkevésbé sem a turisztikai vonzerő volt a hívószó, hanem a helyiérték - és ebben az esetben nem vagyok biztos benne, hogy a külön vagy egyben írt alak a helyes. A lényeg, hogy a város olyan pontjait akartuk megörökíteni, amelyeket különösen szeretünk, amelyek közé nőttünk, amelyek között jó tölteni a mindennapjainkat.
 
Az egész olyan tiszta, mint a hó: sörözgetés, gyereksétáltatás, húsvéti locsolás és véletlen összefutások során kristályosodott ki a dolog, egyik ötlet hozta a másikat, egyikbe hajszolódtunk bele a másik után, és még mindig lelkesek vagyunk. Csak miután már a kezünkben volt egy majdnem kész anyag, álltunk meg, és kezdtünk gondolkodni azon, hogy de hát jó ég, ki a fenét fog mindez érdekelni? És mindegy is, hiszen mi tényleg biztosak vagyunk benne, hogy fontos ez az egész. Valószínűleg így kéne szerveződnie sok mindennek a világon. Keszthelynek biztosan nem fog ártani, hogy van egy ilyen... nem is honlap vagy könyv, hanem: jelenség.
 
Az ötletgazda Németh Gyöngyi, ő az, aki az összes objektumhoz grafikát készített. A címszavak egy része már most olvasható a honlapon (a Blog fül alatt), az összes pedig egy nemsokára nyomdába induló, de már most előrendelhető kiadványban, a 8360 - Hajtogatóban fog megjelenni. A honlapot és a kötetet Lélek Viktor tervezte. Az oldalhoz Facebook-oldal is készült, szeretettel ajánlom mindenkinek, itt szép lassan szivárognak az anyagok, bár az összeset tényleg a printre tartogatjuk.
 
Nehéz úgy beszélni róla, hogy közben nem látható a termék maga, de íme akkor az egyik saját kis írás. A fenti, hozzá kapcsolódó illusztráció pedig Németh Gyöngyi munkája.
 
 
 
A kastélykapu
 
Korábban a város észak-déli főutcája a kastély előtt ment el, így a kastély szinte csak egy sorház volt az utcán. Nosza, megelégelte a gróf ezt, és üzletet kötött a várossal, aminek következtében elkeríthetett egy részt – ez a mai kastélykanyar. Korábban is volt itt egy kapu, de ekkor az 1880-as években épült fel ez a barokk kapu, két helybeli, Hencz Antal építész, Polacsek Máté kőfaragó és a pozsonyi Marton Lajos műlakatos mester műve a park déli oldalához. Mivel Keszthely elég erősen lejt Rezitől egész a Balatonig, és a főtér, valamint a kastélykapu között is több méternyi szintkülönbség van, a sétálóutcának szinte nincs is pontja, ahonnan ne látszana. Tudta a gróf, aki a város felől a kastély irányába tekint, ezt fogja látni, ez lesz a birtok egyik arca, profilfotója, kezdőlapja. Máig így van.
 

Kategóriák: