A Koncentráció új kiadása | Kattints ide!

Nagybánya-drámám a Radnótiban!

2022. június 15. 11:16
28/7c/5ead189dbad349d0d13d65ccd3f1.jpg

Már hivatalos: Kályha Kati című, Nagybányán játszódó drámám ősbemutatója december 18-án lesz, a Radnóti Színházban.

Régi tervem volt egy, az 1918-19-es román megszállás idején játszódó drámát írni, és mivel az ötlet Nagybányán ugrott be, a helyszínt is megkaptam az ötlethez. Szerencsére több korabeli hetilap is működött Nagybányán és Felsőbányán, ezek mindegyike olvasható a neten, és a Trianon-évforduló kapcsán sok írás és kötet is megjelent, úgyhogy volt miből dolgoznom. 2020. őszén egy hónapra el is mentem a városba, hogy jobban megismerjem. A csodálatos Teleki Házban volt a szállásunk, rengeteget beszéltem történésszel, helytörténésszel, műgyűjtővel, majd tavaly ősszel végre nekiálltam, és elég hamar be is tudtam fejezni. A címe Kályha Kati lett.
 
Álmaimban se gondoltam, hogy rá egy évre már próbálni fogják valahol.
 
A Radnóti Színházban 2009-ben volt már egy drámám (Oidipusz gyermekei címmel), sajnos nem ért meg sok időt a színpadon, de szerencsére több barátság is megmaradt mára abból a munkából, és a próbafolyamat alatt is sokat tanultam (majdnem minden próbán bent voltam).
 
A mostani stábból Gazsó György az, aki játszott az Oidipuszban is. A címszerepet Kováts Adél fogja játszani, a rendező Rusznyák Gábor. Pál András is feltűnik benne, aki a zsámbéki Köztársaságban is erős szerepet vitt (erősen).
 
Örülök, és várom!
 
 
 
 

Kategóriák: